Cum sa iti alegi zona si angajatorul

13 dec. 2016 admin 6730 views
Cum sa iti alegi zona si angajatorul

Ti-ai luat inima in dinti si ai facut o decizie importanta: tocmai ai ales sa iti petreci o vara de neuitat, o vara altfel, in tara tuturor posibilitatilor! Ti-ai convins parintii ca aceasta experienta merita toti banii, poate chiar si 1-2 prieteni cu care sa pleci, te-ai inscris si acum urmeaza cel de-al doilea pas: sa iti alegi zona in care sa mergi si angajatorul.


Aceasta este una dintre cele mai importante decizii care va influenta daca vara ta va fi una frumoasa sau una extraordinara.


Trebuie sa stii de la inceput ca job-urile Work&Travel se concentreaza pe zone turistice frecventate pe perioada verii. Astfel, apare nevoia de a angaja sezonieri pe timpul verii. Din acest motiv, job-uri in marile orase precum New York sau San Francisco sunt destul de rare. Aici populatia este numeroasa, cererea de munca este satisfacuta. In plus, costurile de trai vor fi mai mari. Este la fel ca la noi: este mult mai scump sa traiesti in Bucuresti decat in Slatina, de exemplu.
De asemenea, programul Work&Travel are ca obiectiv si ca tu sa experimentezi cultura americana.

Intr-un oras mai mic, comunitatile sunt mai dezvoltate si vei avea mult mai multe oportunitati sa inveti de la locuitori, angajator si de la colegii de munca.


In general, job-urile se localizeaza la ocean, in statiuni montane, parcuri nationale, parcuri de distractii sau chiar resorturi in zone mai isolate, unde turistii vin sa se relaxeze departe de agitatia marilor orase. Ca sa iti alegi zona, trebuie sa te gandesti mai intai la ce iti place tie: esti o persoana care prefera marea sau muntele? Si asa ai luat jumatate din decizie.

Un alt mod de a decide este sa te gandesti ce fel de persoana esti tu.

Daca iti place sa iesi la party-uri in fiecare sambata, probabil o zona la ocean cu multe posibilitati de distactie ti s-ar potrivi. Insa, daca vrei sa fugi de tentatii ca sa strangi mai multi bani, poate un parc de distractii sau o statiune montana ar fi o alegere mai potrivita.


Dupa ce te-ai hotarat in privinta zonei, trebuie sa alegi angajatorul si job-ul. Trebuie sa studiezi cu atentia oferta de angajatori si sa pui in balanta avantajele si dezavantajele. De exemplu, angajatorii din parcuri de distractii sau statiuni montane oferta cazare ieftina (uneori chiar si gratis!) mese la preturi accesibile, poti face ore suplimentare care sunt platite 150% (ex.: 8$x1,5= 12$/ora). Angajatorii de la ocean, de cele mai multe ori, nu iti ofera cazare, ci doar asistenta sa iti gasesti si probabil va fi mai scumpa. Insa, de obicei, aceasta zona iti ofera  multe posibilitati pentru a-ti gasi al doilea job, plus avantajul de a lucra aproape de plaja.


Iata un sfat: cu cat ajungi mai repede, cu atat ai mai multe sanse sa iti gasesti un al doilea job mai bun si mai bine platit.


Job-urile sunt destul de variate si sunt din industria serviciilor, precum: housekeeper, server, busser, prep-cook, cashier, etc.  Angajatorii, de cele mai multe ori, nu cer experienta anterioara, iar nivelul de limba engleza ar trebui sa fie unul intermediar, dar depinde de job. Exceptiile ar fi pentru unele job-uri din bucatarie, precum cel de bucatar – daca stii sa faci doar cartofi prajiti, probabil locul tau nu e in intr-o bucatarie de restaurant. Iar cateodata si job-urile de server cer experienta anterioara si un nivel de engleza avansat.


Cand iti alegi job-ul trebuie sa iei in considerare ca pozitiile de server si busser sunt platite cu minimul pe ora, in jur de 3-6$, pentru ca bacsisul (tips) va fi castigul tau principal. SUA este o tara unde servirea se recompenseaza prin tips. Deci, fii zambitor, empatic si deschis. Americanii adora sa socializeze si afle lucruri noi despre tine si tara ta, iar tips-ul va fi pe masura. Alte job-uri unde poti lua in considerare tipsul este cel de housekeeper si bellman (cel care duce bagajele la hotel).


Sfatul nostru este sa te interesezi inainte sa faci alegerea zonei sau a job-ului de la studentii care au fost acolo in verile precedente. Ii poti gasi cel mai usor in grupurile de pe Facebook, cei de la agentia ta te pot pune in legatura cu fostii lor studenti sau chiar in cercul tau de prieteni.


Orice decizie vei lua va fi una buna intr-un final, pentru ca vei petrece o vara de neuitat in State!

 

13 dec. 2016 admin 6730 views