Decizie de ultima ora a Senatului american

8 sept. 2017 admin 1633 views
Decizie de ultima ora a Senatului american

Senatul American a votat ieri amendamentul care protejeaza Programul J1, care se refera la schimburile interculturale pentru straini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair si cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiaza inclusiv studentii si masteranzii romani. Recent, o serie de oficiali ai administratiei Trump anuntau intenția de modificare/reducere sau inchidere completa a programului, acesta fiind in disonanta cu noile politici ale Casei Albe privind emigrantii.

Senatul american a votat continuarea programului si, in plus, a alocat 634 de milioane de dolari pentru a finanta astfel de programe educationale si culturale. Prin acest amendament, senatul a revizuit si modalitatea de a se opera schimbari asupra programului J1 de schimburi interculturale. Schimbarile viitoare asupra programului se vor face in conformitate cu cerintele procesului normativ de reglementare federala.

Conform reprezentantilor CIEE (Council on International Educational Exchange), cel mai mare sponsor de programe Work and Travel in State, studentii romani sunt in continuare eligilibi sa calatoreasca cu programul Work and Travel in State, iar inscrierile pentru 2018 au inceput deja.

Detinatorii de vize americane contribuie, in fiecare an, prin intermediul programului de schimburi interculturale J1, cu mai mult de 500 de milioane de dolari la economia americana prin intermediul taxelor de program, costurilor de calatorie, cazare si distractie.

Actiunea comisiei senatului in legatura cu programul J1 a marcat si cateva schimbari de ordin institutional care sa protejeze programul pe viitor. Prin urmare, de acum inainte, in cazul unei alte incercari de modificari sau reduceri a numarului de vize pentru programului J1, atat The Alliance for International Exchange, cat si intreprinderile americane care se bazează pe participantii la program, din strainatate, vor avea dreptul de a intenta proces public pentru prejudiciile pe care le poate aduce anularea acestui program. De asemenea, orice alte incercari de anulare a programului vor trebui sa treaca prin Congres si Departamentul de Stat. 

8 sept. 2017 admin 1633 views