10 Q&A despre programul Work and Travel USA

10 Q&A despre programul  Work and Travel USA

1.Cat de sigur e programul Work and Travel? 
Programul Work and Travel este un program initiat in anii ‘60 de Departamentul de Stat al Statelor Unite pentru studentii din intreaga lume care vor sa lucreze in industria turismului si serviciilor si sa viziteze America pe perioada vacantei de vara. Pana la plecarea in State, te vom indruma pentru a avea o experienta de neuitat. In America, programul este administrat de catre o organizatie sponsor. IntegralEdu are o relatie de lunga durata cu cei mai mari sponsori de programe culturale - CIEE (Council on International Educational Exchange si InterExchange). Vei avea un numar gratuit la care poti suna 24/24 la nevoie.
In fiecare vara, peste 7000 de studenti romani aleg sa-si petreaca vacanta de vara in State.


2.Am nevoie de un certificat de limba engleza ca sa ma inscriu in program?
E de preferat sa ai minim un nivel intermediar de limba engleza ca sa poti participa la program, nefiind necesar un certificat de competente lingvistice. In cazul in care ai un astfel de certificat, vei putea sa aplici si la joburi la care angajatorul solicita un nivel avansat de engleza. Daca tu consideri ca nivelul tau de limba engleza nu este intermediar, insa iti doresti sa mergi in State, vei avea timp suficient sa te pui la punct pana la interviul cu angajatorul, respectiv interviul de viza. La inscrierea in program, vom da si un mic interviu in limba engleza pentru a vedea exact ce nivel de engleza ai.


3.As vrea sa plec, dar nu am banii necesari. Ce pot face?
Pana anul trecut, cei de la BRD aveau creditul BRD Work and Travel USA creat special pentru cei care doreau sa se inscrie in program, dar nu aveau posibilitatea sa-si finanteze costurile. Din pacate, acest credit nu mai este pe piata in prezent si nicio alta banca nu ofera un credit dedicat celor care aplica la programul Work and Travel. Partea buna este insa ca poti apela cu incredere la un credit de nevoi personale. Din punctul nostru de vedere, acesta este chiar mai avantajos decat un credit Work and Travel. Ca sa poti  accesa creditul Work and Travel trebuia sa ai deja un job in State, ceea ce insemna ca trebuia sa ai banii care trebuiau platiti pana in momentul participarii la interviul de joburi. Creditul de nevoi personale poate fi accesat inainte de inscrierea in program astfel ca iti poti finanta toate costurile. Daca ai deja un job in Romania de cel putin 6 luni poti face chiar tu creditul iar in caz contrar, poti ruga unul din parinti sau o ruda sa te ajute (este aceeasi situatie ca si in cazul unui credit Work and Travel, unde aveai nevoie de un girant). Un alt avantaj al creditului de nevoi personale este ca se acorda in RON si astfel nu mai pierzi la cursul de schimb valutar pentru a putea face platile aferente programului. Chiar daca creditul de nevoi personale se acorda pe o perioada mai mare, sa ai in vedere faptul ca poti plati anticipat, adica imediat ce te intorci din State si scapi astfel de plata dobanzii.

Sfatul nostru este sa te interesezi la mai multe banci si sa alegi varianta cea mai ok pentru tine. Daca ai deja un cont la o banca, s-ar putea sa ai anumite avantaje.


4.Imi voi recupera investitia initiala?
Banii investiti in program se recupereaza. Depinde acum de fiecare cum se organizeaza privind cheltuilelile zilnice (mancare, transport, cazare, etc.), precum si cati bani va cheltui pe cumparaturi, pe calatorii, etc. Sunt studenti care prefera sa viziteze cat mai mult daca tot sunt acolo si se intorc fara niciun ban. Sunt studenti care vor sa stranga bani ca sa mearga la studii in straintate de exemplu, si incearca sa cheltuie cat mai putin posibil. Mai sunt si studentii care vor sa faca cate putin din fiecare, shopping, calatorii, si sa se intoarca si cu niste bani acasa. Depinde in functie de obiectivele fiecaruia cu cati bani se va intoarce acasa la finalul verii.


5.In ce zona e recomandat sa lucrez?
Depinde de preferintele tale si de motivele pentru care te-ai inscris in program. Sunt studenti care vor sa lucreze la ocean, sunt studenti care aleg o zona de munte sau parcuri naturale, studenti care prefera un parc de distractii ca sa se poata da gratis in zilele lor libere, studenti care vor sa lucreze intr-un oras mare, insa si cheltuielile de zi cu zi vor fi pe masura, sau sunt studenti care vor sa stranga bani pentru a calatori cat mai mult la final si atunci vor alege un oras mai mic, unde cheltuielile sunt mai mici decat intr-un oras mare.

Citeste AICI cum si-au ales studentii care au plecat cu Work and Travel, angajatorul.


6.Care este cel mai bun job pe care il aveti? 
Cel mai bun job pe care il avem este cel care ti se potriveste tie, jobul la care te vei duce cu drag. Un criteriu foarte important de alegere al jobului este limba engleza. Nu opta pentru un job la care nivelul de engleza cerut de angajator este avansat daca tu ai nivel intermediar. Nu vei fi acceptat si un refuz din partea angajatorului te va descuraja pe viitor. De asemenea, este important sa-ti alegi jobul in functie de abilitatile tale, de experienta anterioara daca este cazul. Nu-ti alege un job doar pentru ca este foarte bine platit, s-ar putea ca la final sa-ti dai seama ca nu ai facut cea mai buna alegere si ca ti-ar fi fost mult mai bine la un job mai putin platit, la care te-ai fi dus cu drag si unde ai fi facut cam aceeasi bani cu orele suplimentare.


7.Pot lucra la acelasi angajator impreuna cu prietenii mei?
Sigur ca da – cu conditia sa va inscrieti toti in aceeasi zi sau la un interval scurt de timp, pentru ca joburile se dau pe principiul “primul venit, primul servit”. Noi va vom rezerva interviul cu acelasi angajator, insa bineinteles ca depinde si de cum va descurcati voi la interviu. Din fericire, cazurile in care nu au fost acceptati toti studentii la acelasi angajator au fost foarte putine.

Vezi AICI lista completa a angajatoriilor care au confirmat pana in prezent.


8.Pot lua viza chiar daca am restante?
Da, vei lua viza chiar daca ai restante pentru ca situatia scolara  (foaia matricula) nu mai face parte din dosarul de viza. Insa, de preferat pentru tine, este sa incerci sa nu ai 😊


9.Ce sanse sunt sa obtin viza daca sunt in an terminal?
Vei lua viza cu siguranta atata timp cat iti vei exprima intentia ferma de a te intoarce in tara la terminarea programului Work and Travel USA, deoarece vei urma cursurile unui master, daca esti in ultimul an de facultate, sau cursurile unui doctorat, daca esti in ultimul an de master.


10.Pot avea un al doilea job?
Sigur ca da – poti avea cate joburi vrei tu, atata timp cat acest lucru nu iti afecteaza primul job. Nu uita sa anunti sponsorul de programe atunci cand ai mai multe joburi.

Citeste AICI cum si-au ales second job-ul studentii care au fost plecati prin programul Work and Travel USA.

Daca ti-am starnit curiozitatea referitor la programul Work and Travel USA, te asteptam miercuri, 13 ianuarie, incepand cu ora 14.00 la prezentarea programului. Vei afla conditiile de eligibilitate, costurile de program, ultimii angajatori care au confirmat precum si multe alte informatii utile. La sfarsit, vom avea si o sesiune de intrebari si raspunsuri. Iti poti rezerva un loc la prezentare AICI.